Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıl dönümünü Heybeliada’da bulunan İsmet İnönü Müze Evi’nde kutladık.
Adalıların büyük katılım gösterdiği programda, İsmet İnönü’ nün Kızı, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile Başkanımız Erdem Gül günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yaptılar.
İNÖNÜ’NÜN KIZI: SONSUZA DEK…
İnönü Vakfı Başkanı Toker, Lozan Antlaşması ile çağdaş, bağımsız bir Türkiye devletinin kurulmuş olmasının önemini anlatırken, “Bundan tam 100 sene önce Babam böyle değerli bir antlaşmaya imzasını atıyor ve çağdaş Türkiye devleti toplumu doğmuş oluyor. Ve bu doğum sayesinde, onların çocukları ve torunları olarak bugün biz burada bir aradayız. Onları da Lozan’ı da hiç bir zaman unutmayacağız, sonsuza dek yaşatacağız” dedi.
ÇYDD BAŞKANI: NE MUTLU Kİ BİZE ONLARIN ÇOCUKLARIYIZ
ÇYDD Genel Başkanı Yüksel de, ” Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Başkomutan İsmet İnönü’yü saygı ve minnetle anıyorum. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ diyen başka bir lider yok dünyada! Ne mutlu ki bize Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarıyız, torunlarıyız… Bugün bir kez daha burada söz veriyoruz; nefesimizin son anına kadar Lozan Antlaşması’nı ve laik Türkiye Cumhuriyetini yaşatacağız” diye konuştu.
GÜL: YAŞAYAN BİR BARIŞ ANTLAŞMASI
Başkanımız Gül ise yaptığı konuşmada Lozan Barış Antlaşması’nın önemine ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundaki rolüne şu sözlerle dikkat çekti:
“Türkiye Cumhuriyetinin dokusunu, ruhunu oluşturan Lozan’dır. Anlaşma imzalandıktan çok kısa süre sonra 29 Ekim’ de Cumhuriyetimiz ilan edildi. 100 yıldır bu antlaşma geçerli ve yüzyıllarca da sürecek. Zannediyorum dünya üzerinde yaşayan başka bir barış antlaşması yok, bu gurur verici…
Türkiye Cumhuriyetimizin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü, Lozan kahramanı ve ikinci cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’yü bir kez daha saygıyla, özlemle anıyorum.”
Ülke gündemine de değinen Başkanımız,
“Umutsuzluğa yer yok mücadeleye devam edeceğiz” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
LOZAN’I ANLAMAK…
Başkent Üniversitesi Ord. Prof. Enver Ziya Kartal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜTAM) Müdürü Prof. Dr. Seçil Karam Akgün ise “Lozan Barış Antlaşması’nı Yüzüncü Yılında Anlamak, Anlatmak ve Değerlendirmek” konulu geniş kapsamlı bir sunum yaptı.
Akgün, Lozan’ın Türkiye Cumhuriyeti için emperyalizme, sömürgeciliğe bir başkaldırı olduğunun altını çizerken bu antlaşmanın ulusların bağımsızlık mücadelesine güç verdiğini de vurguladı.
KORO İSTANBUL SAHNE ALDI
Yapılan konuşmaların ardından, Kübra Şenyaylar yönetimindeki Koro İstanbul, mini bir konser verdi. Devlet Orkestra Şefi Gürer Aykal’ın bestelediği “Lozan Marşı”na dinleyiciler de eşlik etti.
İnönü Müze Evi bahçesinde düzenlediğimiz etkinliğe, İnönü Ailesi, ÇYDD Yöneticileri, İzmir Lozan Lions Kulubü ile Heybeliada Lions Kulübü Yöneticileri, akademisyenler, siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve Ada sakinleri katıldı.