Skip to content

TARİHİ VE MİMARİSİYLE GÖRKEMLİ BİR DURUŞU OLAN BÜYÜKADA VAPUR İSKELESİ, TIPKI ESKİ GÜNLERDEKİ GİBİ, TERAS KATINDA DA ADALILAR VE ZİYARETÇİLERİ KARŞILAYACAK

Tarihi Vapur İskelesinin planı İzmitli mimar Mihran Azaryan tarafından çizildi ve binanın yapımı 1915 senesinde tamamlandı. Bir sekizgen yolcu salonuna sahip, kurşun kubbeli binanın çini dış kaplaması ise Kütahyalı Mehmet Emin Efendi tarafından yapıldı.

2008 yılına kadar Türkiye Denizcilik İşletmeleri mülkiyesinde bulunan  İskelenin üst kısmı (ikinci katı) dünden bugüne farklı faaliyetleriyle Adalılara ve İstanbullulara hizmet verdi.

Üst kat 1918-1923 seneleri arasında ilkin Turan Gazinosu,  ardından da Tokatlı Pastanesi olarak kullanıldı. Cumhuriyet’in ilanından Demokrat Parti’nin iktidara geçiş tarihi olan 1950’lere kadar ise Cumhuriyet Halk Partisi Adalar İlçe merkezi olarak kullanıldı.

Tarihi mekan kısa bir süre sinemaya da ev sahipliği yaptı; 1950-51 yılları arasında gazeteci Cemil Tekçe ve yazar Turan Aziz Beler birlikte Ada’nın ilk kışlık sinemasını kurup çalıştırdı.

1984 yılından itibaren Adalar Belediyesi’nin nikah ve sağlık hizmetleri işlemleri için kullanılan mekan, 2000 yılının başında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Genel Müdürü Çelik Gülersoy’un, ada gezisi öncesi ve sonrası bir şeyler yiyip içmek için ideal bir yer olacağına karar vermesiyle birlikte mekan, tarihi ve kentsel kimliğine uygun bir şekilde restore edilerek Turing Kafe olarak hizmet vermeye başladı. 

2008 yılında İBB’ye devredilen Şehir Hatları, İskelenin üst kısmını 2018’de Türkiye Gençlik Vakfı’na ( TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verdi. Bugüne kadar TÜGVA’nın faaliyetleri için kullandığı mekan, mahkeme kararıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.
 

SON HABERLER