Skip to content

Heybeliada Sanatoryumu Belgeseli

İstanbul Tabip Odası tarafından çekilen “Sağlıkta Hafıza Mekanları Heybeliada Sanatoryumu Belgeseli”  gösterimi 14 Ocak Pazar günü Büyükada Taş Mektep binasında gerçekleşti. ”

Atatürk’ün isteğiyle kurulan ve 2005 yılına kadar binlerce veremli hastanın şifa bulduğu Türkiye’nin ilk Pandemi Hastanesi Heybeliada Sanatoryumu kapatılmasının ardından Diyanet İşleri Bakanlığına devredilmiş daha sonra yapılan itirazlar sonucunda bölge idare mahkemesi tarafından tahsisin iptaline ilişkin karar verilmişti.   Gösterim öncesi açılış konuşmasını yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan uzun yıllar boyunca hizmet veren Heybeliada Sanatoryumunun adalılarla karar verilerek tekrardan sağlık alanında kültürel mekan olarak kullanabileceğini ifade etti. İstanbul Tabip Odası olarak hafıza mekanlarına çok önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Nergis Erdoğan,  Sanatoryumun sadece hastalıkları tedavi etmekle kalmayıp insanların rehabilitasyonunu da gerçekleştirerek topluma da büyük hizmetler etmiştir dedi.

Belediye Başkanımız Erdem Gül’de Heybeliada Sanatoryumu’nun çok özel bir eser olduğunu söyleyerek hastanenin kapatılmasıyla başlayan hukuki sürece değindi ve tekrardan sanatoryum olmasa bile sağlık alanında kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Belgesel gösteriminin ardından hastanede çalışanların ve tedavi görmüş hastaların anılarını anlatmasıyla program sona erdi.

SON HABERLER